
בתחילת שנת 2025, דיווחה טסלה לראשונה על ירידה במכירות. אילון מאסק ואנשיו קיוו כי מדובר באירוע נקודתי אך גם עכשיו, עת אנחנו נכנסים לרבע השני של שנת 2025, המצב לא השתפר ונראה שהמשבר כאן כדי להישאר.
טסלה נכנסת כנראה לאחת התקופות הקשות בהיסטוריה שלה: מחאות נגד מאסק, אנשים שמחזירים את רכבי הטסלה שלהם, אנשים שמדביקים לוגואים של יצרני רכב אחרים על רכבי הטסלה שלהם וסטיקרים שאומרים "קניתי את הרכב הזה לפני שאילון השתגע", אירועי ונדליזם נגד מכוניות וסוכנויות של טסלה – כל אלו ועוד באים לידי ביטוי בירידה במכירות.
טסלה מסכמת את הרבע הראשון של שנת 2025 עם מסירות של 336,681 רכבים חדשים – נמוך יותר מהכמות של 377,592 רכבים חדשים אותה ציפו בטסלה למסור ונמוך יותר מסך המכירות של הרבע הראשון של השנה שעברה, שעמד על 386,810 מכוניות, הפרש של יותר מ-50,000 מכוניות וכמה מליוני דולרים טובים שיכלו להכנס לקופת החברה.
ואלו לא רק חברות גדולות שמצליחות להכות את האריה הפצוע – אפילו ה-SU7, הרכב החשמלי הראשון של שיאומי, יצרנית טק ותיקה ויצרנית רכב צעירה, נמכר בסין יותר ממה שנמכר טסלה מודל 3. אנשים עדיין קונים טסלה, אבל פחות. שמענו גם דיווחים על כך שטסלה "יושבת" על מלאי בשווי של כ-200 מיליון דולר של סייברטראקים שלא נמכרו.
המספרים של טסלה לא רק נמוכים יותר מהמספרים שלה עצמה, אלא גם משל הכוכבת העולה של תעשיית הרכב החשמלי, הלא היא BYD הסינית.
בעוד שבטסלה רואים ירידות, ב-BYD – בדיוק להפך.
ברבע הראשון של שנת 2025 מכרה BYD סכום של 416,388 רכבי נוסעים חשמליים, עלייה של 39% מהתקופה המקבילה ברבע הראשון של שנת 2024, אז מכרה יצרנית הרכב הסינית 300,114 רכבי נוסעים חשמליים.
רוב המכירות של BYD הן "בבית", בתוך סין, והשוק העולמי תורם עוד כמה עשרות אלפים של רכבים למספר הסופי. ב-BYD עדיין לא מוכרים רכבים חשמליים בארצות הברית, וספק אם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יאפשר לזה לקרות, במיוחד לאור הקרבה של אילון מאסק אליו.
אבל זה לא רק מאסק: ריבוי הדגמים החשמליים של BYD, שנמכרים תחת כמה מותגים שונים: יאנגוואנג, פאנג-צ'אנג באו, דנזה ומותג BYD עצמו, בהם כמה דגמים זולים במיוחד כמו ה-BYD שחף (Seagull) שמחירו בסין שווה למחיר של כ-10,000 דולרים – לא משהו שטסלה יכולה להתחרות בו, הופך את התחרות בה למאתגרת אף יותר.
במשך שנים טסלה הייתה החברה מס' 1 בתעשיית הרכב החשמלי והיא זו שהתוותה את הדרך, זו שכולם רצו להיות כמוה וכולם רצו לנצח – אך נראה כי לא עוד. יצרניות רכב סיניות כמו BYD, שמגובות על ידי הממשל הסיני (במיוחד מבחינה כלכלית) עבדו בשיטתיות ובסבלנות כדי להגיע לרגע הזה בדיוק.
כל כך הרבה שקרים ואי דיוקים בכתבה אחת